Przewodnik po sushi
01
Hosomaki
Jest to najmniejszy z rodzajów rolowanego sushi. Najcześciej w formie jednoskładnikowej rolki. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczajacego chudy, cienki. Z powodu małych rozmiarów idealnie nadaja się jako potrawa dla dzieci.
02
Uramaki / Miniuramaki
Kolejna forma podawania rolowanego sushi. Wymyślona przez Japończyka mieszkajacego w Kaliforni. Charakteryzuje sie odwrotnym zawinięciem rolki. W tym wypadku ryż znajduje się na zewnątrz potrawy a nie w środku, jak to bywa w przypadku klasycznych form sushi. Mniejsza forma uramaki, wielkością podobna do hosomaki, to miniuramaki.
03
Futomaki
Najklasyczniejsza forma podawania sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka, zawinięta w prażony wodorost nori. Nazwa futo pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby. Idealna forma dla kazdego miłośnika sushi.
04
Datemaki
To rolki zawijane nie w nori, a w jajeczny omlet tamago. Składem i forma bardzo przypomina futomaki, jednak dzięki delikatnemu i puszystemu ciastu daje niesamowite wrażenia smakowe.
05
Nigiri
Najbardziej ceniona przez smakoszy mimo swojej banalnej prostoty. Jest to uformowany owalnie kawałek ryżu z kawałkiem owoców morza lub warzyw na górnej części. Nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskać, ugniatać.
06
Sashimi
To nic innego jak sposób podania kawałków surowej ryby lub owoców morza w towarzystwie rozmaitych dodatków, w postaci warzyw, wasabi i sosu sojowego.
07
Sashimi roll
Jedna z najmłodszych form sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka zawinięta w papier ryżowy. Wielkością przypomina futomaki, jednak w jej skład nie wchodzi ryż. W wielu miejscach zastępuje klasyczne sashimi.
08
Gunkanmaki
To odmiana nigiri zawiniętego najcześciej w prażony liśc nori. Wypełniona może być rozmaitym farszem w postaci tatara czy rybiej ikry. Gunkan po japońsku oznacza pancernik czyli statek wojenny.
09
Temaki
Sushi w kształcie rożka, formowane na dłoni, jadane wyłącznie rękoma, popularne na przyjęciach domowych w szkołach czy miejscach pracy. Zdecydowanie większe niż inne rodzaje sushi.
10
Rainbow maki
Forma podawania rolowanego sushi o wielkosci przypominającej uramaki. W tej kompozycji dodatkowo obkłada sie porcje sushi rybą, awokado lub mango.
Wejście do restauracji
Dobra restauracja sushi to kulinarna ambasada Japonii, ale przede
wszystkim miejsce stworzone dla naszych Gości. Tych, którzy już
zakochali się w sushi oraz dla debiutantów – poznających dopiero
tajniki japońskiej kuchni. Bez względu na wiedzę i doświadczenie
wszyscy odwiedzający mają do wyboru miejsce przy barze sushi albo w
bardziej kameralnej strefie przy stolikach. My polecamy oczywiście
bar 🙂
Dlaczego?
Bo tam dzieje się magia. To tam wyczarowują smakołyki i tworzą
autorskie kompozycje smakowe. To tam sushi masterzy wprowadzą Was w
świat sushi i pomogą wybrać odpowiedni zestaw. Poza tym przy barze
można zawsze podejrzeć co jedzą inni goście. Niewykluczone, że w ten
sposób poznacie Waszą nową ulubioną rolkę?
Nie
zapominajcie również o leniwie pływających wokół baru łódeczkach z
talerzykami sushi. To taka opcja dla „jedzących oczami”. Jeśli jakaś
kompozycja wpadnie Wam w oko to się częstujcie! Śmiało 🙂
RĘCZNICZKI OSCHIBORI
Gorące i wilgotne ręczniczki podawane są przez obsługę Gościom, tuż po zajęciu przez nich miejsca w restauracji. Oryginalne ręczniczki oschibori można spotykać tylko w najlepszych restauracjach. Służą one do wytarcia twarzy i dłoni przed rozpoczęciem posiłku. W Japonii ich zastosowanie opisuje się w mniej pragmatyczny sposób. A mianowicie, mówi się, że służą one do ścierania pyłu świata z człowieka. My wierzymy w ich magiczną moc 🙂 A Wy?IMBIR MARYNOWANY „GARI”
Wszyscy go znamy i lubimy! Ale właściwie dlaczego jemy go razem z sushi? Powszechnie przyjęło się, że marynowany imbir oczyszcza nasze kubki smakowe. Zatem pozwala nam cieszyć się wieloma, intensywnymi i łagodnymi, smakami podczas jednego posiłku. Jednak imbir ma jeszcze jedną ważną i pomocną właściwość – pobudza soki trawienne. Co nam to daje? Usprawnia pracę naszego układu pokarmowego i ułatwia trawienie surowych ryb obecnych w sushi. Od dziś pamiętajcie – jemy kilka płatków imbiru przed posiłkiem i w trakcie konsumpcji. Smacznego!WASABI
Wiemy, że piecze i uderza do głowy, ale co to właściwie jest? To po prostu chrzan tyle, że japoński i w kolorze zielonym. W japońskiej kuchni wykorzystywany jest korzeń rośliny i podobnie, jak nasz rodzimy chrzan podawany jest w formie utartego musu. Wasabi traktujemy, jak przyprawę. Czyli nakładamy chrzan bezpośrednio na kawałki sushi albo łączymy chrzanową pastę z sosem sojowym. Tworzymy w ten sposób własny odpowiednio ostry i aromatyczny dodatek do sushi.Oznacz nas na instagramie @dokku_sushi_bar, a my udostępnimy Twoje zdjęcie w naszej relacji!