Przewodnik po sushi

Hosomaki

01

Hosomaki

Jest to najmniejszy z rodzajów rolowanego sushi. Najcześciej w formie jednoskładnikowej rolki. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczajacego chudy, cienki. Z powodu małych rozmiarów idealnie nadaja się jako potrawa dla dzieci.

Uramaki/ Miniuramaki

02

Uramaki / Miniuramaki

Kolejna forma podawania rolowanego sushi. Wymyślona przez Japończyka mieszkajacego w Kaliforni. Charakteryzuje sie odwrotnym zawinięciem rolki. W tym wypadku ryż znajduje się na zewnątrz potrawy a nie w środku, jak to bywa w przypadku klasycznych form sushi. Mniejsza forma uramaki, wielkością podobna do hosomaki, to miniuramaki.

Futomaki

03

Futomaki

Najklasyczniejsza forma podawania sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka, zawinięta w prażony wodorost nori. Nazwa futo pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby. Idealna forma dla kazdego miłośnika sushi.

Datemaki

04

Datemaki

To rolki zawijane nie w nori, a w jajeczny omlet tamago. Składem i forma bardzo przypomina futomaki, jednak dzięki delikatnemu i puszystemu ciastu daje niesamowite wrażenia smakowe.

Nigiri

05

Nigiri

Najbardziej ceniona przez smakoszy mimo swojej banalnej prostoty. Jest to uformowany owalnie kawałek ryżu z kawałkiem owoców morza lub warzyw na górnej części. Nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskać, ugniatać.

Sashimi

06

Sashimi

To nic innego jak sposób podania kawałków surowej ryby lub owoców morza w towarzystwie rozmaitych dodatków, w postaci warzyw, wasabi i sosu sojowego.

Sashimi roll

07

Sashimi roll

Jedna z najmłodszych form sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka zawinięta w papier ryżowy. Wielkością przypomina futomaki, jednak w jej skład nie wchodzi ryż. W wielu miejscach zastępuje klasyczne sashimi.

Gunkanmaki

08

Gunkanmaki

To odmiana nigiri zawiniętego najcześciej w prażony liśc nori. Wypełniona może być rozmaitym farszem w postaci tatara czy rybiej ikry. Gunkan po japońsku oznacza pancernik czyli statek wojenny.

Temaki

09

Temaki

Sushi w kształcie rożka, formowane na dłoni, jadane wyłącznie rękoma, popularne na przyjęciach domowych w szkołach czy miejscach pracy. Zdecydowanie większe niż inne rodzaje sushi.

Rainbow maki

10

Rainbow maki

Forma podawania rolowanego sushi o wielkosci przypominającej uramaki. W tej kompozycji dodatkowo obkłada sie porcje sushi rybą, awokado lub mango.

Restauracja

Wejście do restauracji

Dobra restauracja sushi to kulinarna ambasada Japonii, ale przede wszystkim miejsce stworzone dla naszych Gości. Tych, którzy już zakochali się w sushi oraz dla debiutantów – poznających dopiero tajniki japońskiej kuchni. Bez względu na wiedzę i doświadczenie wszyscy odwiedzający mają do wyboru miejsce przy barze sushi albo w bardziej kameralnej strefie przy stolikach. My polecamy oczywiście bar 🙂
Dlaczego?
Bo tam dzieje się magia. To tam wyczarowują smakołyki i tworzą autorskie kompozycje smakowe. To tam sushi masterzy wprowadzą Was w świat sushi i pomogą wybrać odpowiedni zestaw. Poza tym przy barze można zawsze podejrzeć co jedzą inni goście. Niewykluczone, że w ten sposób poznacie Waszą nową ulubioną rolkę?

Nie zapominajcie również o leniwie pływających wokół baru łódeczkach z talerzykami sushi. To taka opcja dla „jedzących oczami”. Jeśli jakaś kompozycja wpadnie Wam w oko to się częstujcie! Śmiało 🙂

Na koniec mała wskazówka od Dokku.

Gdy już usiądziecie i rozgościcie się przy barze sushi podejdzie do was sushi master i poda wam spodeczek z imbirem gari i wasabi. Jest to znak, że to właśnie on bierze Was pod swoje skrzydła i to on będzie waszym przewodnikiem w tym kulinarnym teatrze. Na pewno zrobi wszystko co w jego mocy byście wstali od baru zadowoleni i najedzeni. Jeśli macie pytania, coś jest dla Was niejasne albo zwyczajnie nie możecie się zdecydować co wybrać to śmiało zwracajcie się do sushi mastera.
Pieczęć
Pałeczki "Hashi"
Jest to część zastawy stołowej. A dokładnie rodzaj sztućców, które wykorzystujemy do jedzenia m.in. japońskich dań takich, jak sushi czy ramen.

Dla niektórych sztuka jedzenia pałeczkami jest zadaniem nieosiągalnym. Jednak postaramy się obłaskawić to wyzwanie i w kilku krokach przedstawimy instrukcję ich obsługi.

1. Przed użyciem drewnianych pałeczek wyjmij je z papierowego opakowania i rozdziel je.

2. Oprzyj jedną pałeczkę o dolną część kciuka a palec wskazujący na palcu serdecznym.

3. Drugą pałeczkę (mniej więcej na jej środku) złap kciukiem i palcem wskazującym.

4. Aby wyrównać pałeczki do tej samej długości, stuknij 1-2 razy ich czubkami o stół.

A teraz ze smakiem zajadaj ulubione sushi 🙂
Chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej o jedzeniu przy pomocy pałeczek?

To uważaj. Pamiętaj, aby nie nabijać kawałków sushi na pałeczki. Jeśli chcesz nałożyć komuś kawałek sushi, to zrób to przy pomocy drugiego końca pałeczek. Po skończonym posiłku pałeczki odłóż równolegle na talerzu, kawałku porcelany lub kamyku zwanym potocznie „barankiem”.

RĘCZNICZKI OSCHIBORI

Gorące i wilgotne ręczniczki podawane są przez obsługę Gościom, tuż po zajęciu przez nich miejsca w restauracji. Oryginalne ręczniczki oschibori można spotykać tylko w najlepszych restauracjach. Służą one do wytarcia twarzy i dłoni przed rozpoczęciem posiłku. W Japonii ich zastosowanie opisuje się w mniej pragmatyczny sposób. A mianowicie, mówi się, że służą one do ścierania pyłu świata z człowieka. My wierzymy w ich magiczną moc 🙂 A Wy?

IMBIR MARYNOWANY „GARI”

Wszyscy go znamy i lubimy! Ale właściwie dlaczego jemy go razem z sushi? Powszechnie przyjęło się, że marynowany imbir oczyszcza nasze kubki smakowe. Zatem pozwala nam cieszyć się wieloma, intensywnymi i łagodnymi, smakami podczas jednego posiłku. Jednak imbir ma jeszcze jedną ważną i pomocną właściwość – pobudza soki trawienne. Co nam to daje? Usprawnia pracę naszego układu pokarmowego i ułatwia trawienie surowych ryb obecnych w sushi. Od dziś pamiętajcie – jemy kilka płatków imbiru przed posiłkiem i w trakcie konsumpcji. Smacznego!

WASABI

Wiemy, że piecze i uderza do głowy, ale co to właściwie jest? To po prostu chrzan tyle, że japoński i w kolorze zielonym. W japońskiej kuchni wykorzystywany jest korzeń rośliny i podobnie, jak nasz rodzimy chrzan podawany jest w formie utartego musu. Wasabi traktujemy, jak przyprawę. Czyli nakładamy chrzan bezpośrednio na kawałki sushi albo łączymy chrzanową pastę z sosem sojowym. Tworzymy w ten sposób własny odpowiednio ostry i aromatyczny dodatek do sushi.
Instagram @DOKKU_SUSHI_BAR

Oznacz nas na instagramie @dokku_sushi_bar, a my udostępnimy Twoje zdjęcie w naszej relacji!

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do zamówienia