s

FUSION KITCHEN

EXPLORE DREAM.  TASTE.
FOLLOW US
morsel@yourdomain.com
+88(0)101 0000 000
c
Image Alt

Przewodnik po sushi

HOSOMAKI

Jest to najmniejszy z rodzajów rolowanego sushi. Najczęściej w formie jednoskładnikowej rolki. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego chudy, cienki. Z powodu małych rozmiarów idealnie nadają się jako potrawa dla dzieci.

FUTOMAKI

Najklasyczniejsza forma podawania sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka,
zawinięta w prażony wodorost nori. Nazwa futo pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby. Idealna forma dla każdego miłośnika sushi.

URAMAKI/MINIURAMAKI

Kolejna forma podawania rolowanego sushi. Wymyślona przez Japończyka mieszkającego w Kaliforni. Charakteryzuje się odwrotnym zawinięciem rolki.W tym wypadku ryż znajduje się na zewnątrz potrawy a nie w środku, jak to bywa w przypadku klasycznych form sushi. Mniejsza forma uramaki, wielkością podobną do hosomaki, to miniuramaki.

DATEMAKI

To rolki zawijane nie w nori, a w jajeczny omlet tamago. Składem i formą bardzo przypomina futomaki, jednak dzięki delikatnemu i puszystemu ciastu daje niesamowite wrażenia smakowe.

NIGIRI

Najbardziej ceniona przez smakoszy mimo swojej banalnej prostoty.
Jest to uformowany owalnie kawałek ryżu z kawałkiem owoców morza
lub warzyw na górnej części. Nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru,
co oznacza ściskać, ugniatać.

GUNKANMAKI

To odmiana nigiri zawiniętego najczęściej w prażony liść nori.
Wypełniona może być rozmaitym farszem w postaci tatara czy rybią ikrą. Gunkan po japońsku oznacza pancernik – statek wojenny.

SASHIMI

To nic innego jak sposób podania kawałków surowej ryby lub owoców morzaw towarzystwie rozmaitych dodatków, w postaci warzyw, wasabi i sosu sojowego.

TEMAKI

Sushi w kształcie rożka, formowane na dłoni; jadane wyłącznie rękoma,
popularne na przyjęciach domowych, szkołach czy miejscach pracy.
Zdecydowanie większe niż inne rodzaje sushi.

SASHIMI ROLL

Jedna z najmłodszych form sushi. Jest to wieloskładnikowa rolka zawiniętaw papier ryżowy. Wielkością przypomina futomaki, jednak w jej składnie wchodzi ryż. W wielu miejscach zastępuje klasyczne sashimi.

RAINBOW MAKI

Forma podawania rolowanego sushi o wielkości przypominającej uramaki.
W tej kompozycji dodatkowo obkłada się porcję sushi rybą, awokado lub mango.

Wejście do restauracji

Dobra restauracja sushi to kulinarna ambasada Japonii, ale przede wszystkim miejsce stworzone dla naszych Gości. Tych, którzy już zakochali się w sushi oraz dla debiutantów – poznających dopiero tajniki japońskiej kuchni. Bez względu na wiedzę i doświadczenie wszyscy odwiedzający mają do wyboru miejsce przy barze sushi albo w bardziej kameralnej strefie przy stolikach. My polecamy oczywiście bar 🙂 Dlaczego? Bo tam dzieje się magia. To tam wyczarowują smakołyki i tworzą autorskie kompozycje smakowe. To tam sushi masterzy wprowadzą Was w świat  sushi i pomogą wybrać odpowiedni zestaw. Poza tym przy barze można zawsze podejrzeć co jedzą inni goście. Niewykluczone, że w ten sposób poznacie Waszą nową ulubioną rolkę?

Nie zapominajcie również o leniwie pływających wokół baru łódeczkach z talerzykami sushi. To taka opcja dla „jedzących oczami”. Jeśli jakaś kompozycja wpadnie Wam w oko to się częstujcie! Śmiało 🙂

Na koniec mała wskazówka od Dokku.

Gdy już usiądziecie i rozgościcie się przy barze sushi podejdzie do was sushi master i poda wam spodeczek z imbirem gari i wasabi. Jest to znak, że to właśnie on bierze Was pod swoje skrzydła i to on będzie waszym przewodnikiem w tym kulinarnym teatrze. Na pewno zrobi wszystko co w jego mocy byście wstali od baru zadowoleni i najedzeni. Jeśli macie pytania, coś jest dla Was niejasne albo zwyczajnie nie możecie się zdecydować co wybrać to śmiało zwracajcie się do sushi mastera.

Pałeczki „hashi”

Jest to część zastawy stołowej. A dokładnie rodzaj sztućców, które wykorzystujemy do jedzenia m.in. japońskich dań takich, jak sushi czy ramen.

Dla niektórych sztuka jedzenia pałeczkami jest zadaniem nieosiągalnym. Jednak postaramy się obłaskawić to wyzwanie i w kilku krokach przedstawimy instrukcję ich obsługi.

1. Przed użyciem drewnianych pałeczek wyjmij je z papierowego opakowania i rozdziel je.

2. Oprzyj jedną pałeczkę o dolną część kciuka a palec wskazujący na palcu serdecznym.

3. Drugą pałeczkę (mniej więcej na jej środku) złap kciukiem i palcem wskazującym.

4. Aby wyrównać pałeczki do tej samej długości, stuknij 1-2 razy ich czubkami o stół.

A teraz ze smakiem zajadaj ulubione sushi 🙂

Chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej o jedzeniu przy pomocy pałeczek? To uważaj.

Pamiętaj, aby nie nabijać kawałków sushi na pałeczki. Jeśli chcesz nałożyć komuś kawałek sushi, to zrób to przy pomocy drugiego końca pałeczek. Po skończonym posiłku pałeczki odłóż równolegle na talerzu, kawałku porcelany lub kamyku zwanym potocznie „barankiem”.

Ręczniczki Oschibori

Gorące i wilgotne ręczniczki podawane są przez obsługę Gościom, tuż po zajęciu przez nich miejsca w restauracji. Oryginalne ręczniczki oschibori można spotykać tylko w najlepszych restauracjach. Służą one do wytarcia twarzy i dłoni przed rozpoczęciem posiłku. W Japonii ich zastosowanie opisuje się w mniej pragmatyczny sposób. A mianowicie, mówi się, że służą one do ścierania pyłu świata z człowieka. My wierzymy w ich magiczną moc 🙂 A Wy?

Imbir marynowany „gari”

Wszyscy go znamy i lubimy! Ale właściwie dlaczego jemy go razem z sushi?

Powszechnie przyjęło się, że marynowany imbir oczyszcza nasze kubki smakowe. Zatem pozwala nam cieszyć się wieloma, intensywnymi i łagodnymi, smakami podczas jednego posiłku.

Jednak imbir ma jeszcze jedną ważną i pomocną właściwość – pobudza soki trawienne.

Co nam to daje? Usprawnia pracę naszego układu pokarmowego i ułatwia trawienie surowych ryb obecnych w sushi.  Od dziś pamiętajcie – jemy kilka płatków imbiru przed posiłkiem i w trakcie konsumpcji. Smacznego!

Wasabi

Wiemy, że piecze i uderza do głowy, ale co to właściwie jest?

To po prostu chrzan tyle, że japoński i w kolorze zielonym. W japońskiej kuchni wykorzystywany jest korzeń rośliny i podobnie, jak nasz rodzimy chrzan podawany jest w formie utartego musu.

Wasabi traktujemy, jak przyprawę. Czyli nakładamy chrzan bezpośrednio na kawałki sushi albo łączymy chrzanową pastę z sosem sojowym. Tworzymy w ten sposób własny odpowiednio ostry i aromatyczny dodatek do sushi.

Chrzan wasabi oprócz walorów smakowych ma również właściwości oczyszczające czyli usuwa toksyny z organizmu. Pamiętajcie, jak znudzi się Wam sokowy detoks to chodźcie na sushi z wasabi 😉

Sos sojowy „shoyu”

Klasyk kuchni japońskiej. Pełen umami sos fermentowany. Robiony, w zależności od rodzaju, z  soi albo mieszanki soi i pszenicy. Jest to podstawowa przyprawa do sushi i sashimi.

Jak używać sosu sojowego? Można nim delikatnie polać kawałki sushi albo wlać go do spodeczka i maczać w nim sushi przed zjedzeniem. Polecamy opcję pierwszą czyli skrapianie sushi, ponieważ tylko tak możemy precyzyjnie dozować sobie ilość tej intensywnej przyprawy.

Podpowiemy, że w naszej restauracji sos sojowy zazwyczaj stoi na wyciągnięcie ręki w buteleczce z czerwonym korkiem.